Kimmo Kantalainen 0400 541 721
Ilkka Oikari 044 2805 696
Risto Toivanen 0400 017 201

Hitsauskapasiteetti

  • musta teräs, materiaalivahvuudet 1-100 mm
  • ruostumaton teräs, rosteri (RST), 1-100 mm
  • haponkestävä teräs (HST), 1-100 mm
  • alumiini x-xx mm

 

OTA YHTEYTTÄ

 

Lue lisää verkoston erityisosaamisesta

 

Materiaaleista:

Ruostumaton teräs

aikaisemmin myös jaloteräs, puhekielessä rosteri) on rautaseosta, joka sisältää kromia enemmän kuin 10 prosenttia.

Ruostumattomien terästen hyvä korroosionkestävyys perustuu niiden sisältämään kromiin. Ruostumattomassa teräksessä kromi reagoi hapen kanssa ja muodostaa suojaavan kalvon teräksen pinnalle.

Suojakalvon muodostumista metallipinnalle kutsutaan passivoitumiseksi. Passiivikalvo on äärimmäisen ohut ja valoa läpäisevä, siksi pinta on metallisen kirkas. Passiivikalvoon käytössä syntyvät naarmut ja muut rikkoutumat korjautuvat itsekseen hapettavassa ympäristössä. Korroosionkestävyyden varmistamiseksi myös hitsattavissa teräksissä pyritään estämään kromikarbidien erkautuminen raerajoilla ajamalla AOD-konvertterissa terässulan hiilipitoisuus happipuhalluksen avulla mahdollisimman matalaksi, yleensä enimmillään 0,030 prosentin pitoisuuteen. Lähde: Wikipedia.

 

Haponkestävä teräs

Siirryttäessä haponkestäviin teräksiin tulee seosaineisiin mukaan molybdeeni. Kromi ja nikkeli pysyvät edelleen pääseosaineina, mutta molybdeeniä lisäämällä saadaan kasvatettua korroosionkestävyyttä. Nyrkkisääntönä onkin, että mitä enemmän molybdeeniä lisätään, sitä enemmän se kestää kovempia happoja. Normaaleissa kauppalaaduissa, kuten 1.4404, molybdeeniä on noin 2 %. Aiemmin Suomessa oli yleisesti kauppalaatuina 1.4432 ja 1.4436, joissa molybdeeniä oli noin 3 %. Molybdeenin hintaheittelyt johtivat siihen, että laatu 1.4404 syrjäytti aiemmat laadut matalamman molybdeenipitoisuutensa ansiosta. Samoihin aikoihin alettiin kehitellä myös lean duplex -teräksiä tiettyihin käyttökohteisiin. Lue lisää täältä.

 

Duplex-teräs

Duplex-teräkset ovat hyvin lujia ja korroosionkestäviä. Ominaisuuksiensa ansiosta materiaalin paksuutta ja siten kustannuksia voidaan vähentää. Niiden käyttö on kasvanut huomattavasti rakennusteollisuudessa.Lue lisää täältä.

[takaisin-ylös]